Adam Grochowalski

Adam Grochowalski (┬ę Fot. Anna Kaczmarz)

Rozmow─Ö z prof. Adamem Grochowalskim dla Dziennika Polski przeprowadzi┼éa Agnieszka Maj.

– To, ┼╝e nikt nie bada jedzenia na zawarto┼Ť─ç dioksyn, to wielkie zaniedbanie – m├│wi prof. Adam Grochowalski z Zak┼éadu Chemii Analitycznej Politechniki Krakowskiej.

– Pana badania pokaza┼éy, ┼╝e drogie jaja z wolnego wybiegu w ma┼éych gospodarstwach s─ů bardzo zanieczyszczone dioksynami, pochodz─ůcymi ze spalania w piecach. Dlaczego zaj─Öli┼Ťcie si─Ö jajami, a nie innym rodzajem po┼╝ywienia?

– Chcieli┼Ťmy sprawdzi─ç, jaki wp┼éyw na po┼╝ywienie maj─ů substancje wydobywaj─ůce si─Ö z piec├│w. A sezon grzewczy to zimowe miesi─ůce, wi─Öc nie ma wtedy ro┼Ťlin. Znaczenie ma tak┼╝e to, ┼╝e jaja wytwarzane s─ů w skorupce, kt├│ra jest materia┼éem mineralnym. Aby j─ů utworzy─ç, kura musi te minera┼éy wydzioba─ç z powierzchni gleby. Na fermie to pasza zawiera sk┼éadniki mineralne pozwalaj─ůce wytwarza─ç skorupki. Natomiast kury z wolnego wybiegu same wyszukuj─ů sobie po┼╝ywienie, wszelkie zanieczyszczenia, kt├│re opadaj─ů na ziemi─Ö s─ů wi─Öc dla nich pokarmem. Poza tym jajko w swoim ┼╝├│┼étku kumuluje du┼╝o r├│┼╝nych zanieczyszcze┼ä. Dioksyny rozpuszczaj─ů si─Ö w t┼éuszczach, a ┼╝├│┼étko zawiera p┼éask─ů ┼éy┼╝eczk─Ö t┼éuszczu, czyli ca┼ékiem sporo.

– Jaja z ma┼éych gospodarstw nie by┼éy do tej pory badane pod tym wzgl─Ödem?

– Badania na wykrycie dioksyn s─ů bardzo kosztowne. Ma┼éych producent├│w nie sta─ç na ich sfinansowanie. My przeprowadzili┼Ťmy analizy g┼é├│wnie na u┼╝ytek Polskiego Alarmu Smogowego. Wykaza┼éy one ku naszemu zaskoczeniu, ┼╝e jaja mia┼éy nawet czterokrotne przekroczenia dopuszczalnego poziomu dioksyn, kt├│ry wynosi 2,5 piktograma. W niekt├│rych jajach zbli┼╝a┼é si─Ö do warto┼Ťci r├│wnej 10. Analizy prowadzone wiele lat temu przez innych naukowc├│w na fermach pokaza┼éy, ┼╝e tam nie by┼éo takiego problemu.

– Pana badania dotycz─ů ma┼éych gospodarstw, kt├│re produkuj─ů jaja na w┼éasny u┼╝ytek albo sprzedaj─ů je na targach. Mo┼╝emy wi─Öc spokojnie kupowa─ç jaja z wolnego wybiegu, kt├│re sprzedawane s─ů w sklepach?

– Teraz tak, ale wiem, ┼╝e trwaj─ů starania ma┼éych, ekologicznych gospodarstw, aby ich produkty tak┼╝e trafia┼éy do du┼╝ych sklep├│w.

– Czy jaja z ferm s─ů regularnie sprawdzane na zawarto┼Ť─ç dioksyn?

– Takie badania prowadzi jedynie Pa┼ästwowy Instytut Weterynaryjny w Pu┼éawach. Dane nie s─ů jednak udost─Öpniane. Nie wiem, czy zajmuj─ů si─Ö tam jajami z gospodarstw ekologicznych. Natomiast my b─Ödziemy kontynuowali nasze prace i sprawdzimy, jaki jest wp┼éyw zanieczyszcze┼ä atmosferycznych na jaja fermowe i te z wolnego wybiegu.

Czytaj wi─Öcej: http://www.dziennikpolski24.pl/region/a/ekologiczne-jaja-moga-byc-zatrute-przez-smog,9413939/